Qui som?

Som una entitat sense ànim de lucre dedicada a promoure el benestar i la qualitat de vida de les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA) i les seves famílies. La nostra entitat està formada per famílies amb membres que tenen TEA, professionals (psicòlegs, mestres, pedagogs...) i voluntaris i voluntàries que tenen formació específica en autisme.

El nostre centre és un Centre de Recursos, és a dir, les famílies que reben el diagnòstic de TEA al seu fill (i també docents, psicòlegs, pedagogs...) es poden dirigir per trobar:

  • Els papers que necessiten per demanar ajudes a Benestar Social, Seguretat Social, Generalitat, ajuntaments... com Targeta de discapacitat, grau de discapacitat, fill a càrrec, dependència... i els expliquem on i com realitzar els tràmits. Fins i tot se'ls ofereix la possibilitat d'omplir-los allà mateix amb una persona que els ajudi i que els indiqui on l'han de dur i quins horaris fan.
  • Explicació del protocol de proves mèdiques a què se sol sotmetre el nen/a. Això ajuda a tranquil·litzar els pares, que moltes vegades no saben què fan els metges amb els seus fills.
  • Grups de Pares que es reuneixen per parlar, compartir experiències, acollir parelles nouvingudes...
  • Biblioteca amb bibliografia específica sobre autisme oberta a tothom qui vulgui consultar-la.
  • Llistat de terapeutes que ens han recomanat els mateixos pares. Si es prefereix la teràpia domiciliària, se'ls explica com s'està fent i se'ls posa en contacte amb els professionals que la realitzen. També els podem possar en contacte un/a terapeuta (estudiant de psicologia, educació social, educació especial, logopèdia...) que vagi a la seva casa a posar en pràctica el que des del gabinet de psicologia corresponent els proposin (tenim llista d'estudiants).
  • Plafons i altres tipus de recursos personalitzats per al nen/a (amb les seves fotografies, etc) tal com el demani el seu terapeuta, en cas de fer teràpia domiciliària.
  • Banc de joguines especialment vàlides per a la teràpia a casa. Quan uns pares necessiten una joguina de les que tenim al centre, la ve a cercar i, a canvi, ha de deixar-ne una altra que estigui en bones condicions. Així es va renovant el nostre banc de joguines. Ja en tenim unes quantes que han estat donades per pares i que són joguines en perfecte estat.
  • Llistat de professionals (odontòlegs, perruquers, podòlegs...) que estan sensibilitzats amb els nens/es amb TEA i saben com tractar-los. Hem començat a establir convenis amb alguns d'ells.
  • Un ESPLAI els dissabtes al matí per tal que els pares puguin fer compres i encàrrecs amb tranquil·litat mentre els infants són atesos per voluntaris formats en TEA que ofereixen tallers de manualitats, jocs... una logopeda que vindrà de forma voluntària, una massatgista, quatre psicòlogues...).

El nostre centre també aten professionals de la psicologia, logopèdia... que vulguin proposar teràpies que ells realitzen, perquè siguin un recurs més a disposició dels pares. Evidentment nosaltres recomanem els professionals i les teràpies que ens han anat bé, però no descartem cap recurs per a poder posar-lo a disposició de les famílies.

Finalment també atendrem mestres i professors que tinguin nens amb TEA a la classe i que necessitin material adaptat (estarem en contacte amb els EAP de la zona), i si algun professor o mestre ha elaborat algun material que vulgui compartir també s'admet al centre (és un recurs més).